Gdy nadchodzi ochota na coś słodkiego, a nie chcemy obżerać się ciastem i czekoladą, z pomocą mogą przyjść te słodkie kruszaki – chrupaki mamy Kowalskiej. Idealne nie tylko na Święta, ale również po Świętach, gdy tylko przyjdzie ochota do zjedzenia czegoś dobrego do kawki. U nas naprawdę się sprawdzają, szczególnie gdy kończą się świąteczne pierniki.
Przepis na najlepsze kruche ciasteczka na świecie
(na 2 blachy ciasteczek)
– 120g masła
– pół szklanki cukru pudru
– 1 żółtko
– 1 i 1/3 szkl mąki
– 1/4 szklanki kakao
Gdy już sobie skompletujecie wszystkie tajemne składniki:
1. miksujemy lub ugniatamy cukier z masłem.
2. dodajemy żółtko i miksujemy.
3. dodajemy mąkę i kakao i miksujemy dalej.
4. formujemy rękami kulę z ciasta, wkładamy do foliowego woreczka i do lodówki na 60 min.
5. wałkujemy partiami na grubość 5mm i wykrawamy ciasteczka foremkami.
6. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. pieczemy 10-14min w temp. 160 stopni z termoobiegiem.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka są troszkę miękkie, ale po wystudzeniu będą kruche i bardzo smaczne.